ΕΜΑ ΛΑΣΚΑΣ - ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ - ΑΣΦΑΛΗ ΙΔΙΟΓΟΜΩΣΗ
Μόνον εμείς σας ανοίγουμε τα μάτια με εξαιρετικά εξειδικευμένες τεχνικές γνώσεις και σας λέμε όλες τις πικρές και τις σκληρές αλήθειες

ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΕΣ & ΣΚΟΠΕΥΤΙΚΕΣ ΠΥΡΙΤΙΔΕΣ

 

- PSB2

Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε αναλυτικά την Ισπανική μονοβασική πυρίτιδα PSB2, όπου η χημική της σύσταση βασίζεται στην νιτροκυτταρίνη και έχει δεχθεί την χημική επεξεργασία της πλήρους ζελατινοποίησης!

 

 

Η πυρίτιδα PSB2 διανέμεται πλέον από την Ισπανική εταιρεία Maxam και πρόκειται για μια μονοβασική πυρίτιδα με φυλλίδια ρομβοειδούς κοπής. Βασίζεται κατά κύριο λόγο στην νιτροκυτταρίνη, φέρει υψηλά ποσοστά αζώτου και παράλληλα έχει υποστεί την επεξεργασία της πλήρους ζελατινοποίησης, γεγονός όπου την καθιστά σχετικά λιγότερο ευάλωτη στις διάφορες μεταβαλλόμενες κλιματολογικές αλλαγές!

Η πυρίτιδα PSB2 δεν είναι δύσκολη στην χρήση της και συγχρόνως η ογκομετρία της κυμαίνεται σε μέτρια επίπεδα, πράγμα που την καθιστά εύκολα χρησιμοποιήσιμη, ακόμη και από τους μέτρια εξοικειωμένους συναδέλφους μας με το αντικείμενο της ιδιογόμωσης.

Όσο αναφορά τις πρακτικές της ογκομετρήσεις, τα πράγματα είναι αρκετά εύκολα και η ογκομετρήσεις γίνονται αρκετά γρήγορα, λόγο της απουσίας συσσωματώσεων και κολλήματος των φυλλιδίων της επάνω στα πολυμερικά μέρη του ογκομετρικού μας. Επίσης δεν πρόκειται να μας δημιουργήσει προβλήματα με ογκομετρικά χαμηλότερου κόστους...αν και θα πρέπει να προσέξουμε την πιθανή ακανόνιστη κοπής της!

Τα ακριβή χαρακτηριστικά για τις παρούσες παραγωγές, όπως επίσημα ανακοινώνονται, είναι τα ακόλουθα:

  • Μονοβασική ζελατινοποιημένη πυρίτιδα
  • Σχήμα σε ρομβοειδές φυλλαράκια
  • Ροζέ χρώμα [υπάρχει διχρωμία]
  • Μέγεθος: 1.90 x 1.90 x 0.24 χιλιοστά
  • Φαινομενική μάζα γραμμάρια/dm³: 550

 

Σχετικές φώτο

Πυρίτιδα PSB2 σε κανονικές φώτο [click για μεγέθυνση]

 

Και σε φώτο macro με διαφορετικές λήψεις, ώστε να σχηματιστούν οι καλύτερες δυνατές χρωματικές αποχρώσεις και να φανεί καλύτερα το ακανόνιστο ρομβοειδές σχήμα της κοπής [click για μεγέθυνση]

 

 

Κλιματολογικές συνθήκες

Εφόσον θεωρήσουμε την σχετική υγρασία ως δεδομένο παράγοντα προς αποφυγή, τότε και μόνον τότε, θα μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε άνετα την εν λόγο πυρίτιδα και μάλιστα σε φάσμα ευρείας χρήσης στο αγριοπερίστερο, στην πέρδικα, στον φασιανό και στον λαγό! Τονίζουμε ότι αναφερόμαστε σε συνθήκες σχετικής υγρασίας και όχι σε συνθήκες πλήρους υγρασίας.

Κατά τις υψηλές καλοκαιρινές και φθινοπωρινές θερμοκρασίες της έναρξης και κυρίως κατά τις ώρες εκείνες όπου ο ήλιος θα βρίσκεται ακόμη ψηλά στον ουρανό, ενδέχεται να μην απογοητευτούμε ποτέ από την χρήση ενός σωστού setup, ενώ σε συνθήκες με σχετική υγρασία...ενδεχομένως να πρέπει να αποκλείσουμε εκείνες τις εξωπραγματικές βολές όπου θα δείχνουν εκτός του σχετικού δραστικού βεληνεκούς του όπλου μας και ενδεχομένως εκτός των πραγματικών μας δυνατοτήτων!

Όσο αναφορά το κυνήγι της πέρδικας και του αγριοπερίστερου, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι σχετικές κλιματολογικές συνθήκες όπου θα επικρατούν στα κυνηγετικά τερέν που προτιθέμεθα να περιπλανηθούμε και παράλληλα θα πρέπει να ληφθεί υπόψη, ότι επαρκούν ακόμη και τα 34gr γόμωσης με σκάγια Ν.7 ενός σωστά εξισορροπημένου setup, ώστε να μας αποφέρει εκείνες τις επιζητούμενες κυνηγετικές καρπώσεις. Για τον φασιανό και για τον λαγό, το range των 34 με 36 γραμμαρίων γόμωσης είναι ικανοποιητικό, ενώ τα σκάγια Ν.6 και Ν.4 θα είναι εξίσου αρκετά σε διάμετρο ώστε να μπορέσουν να καταβληθούν τα εν λόγο θηράματα με βολές μέσης απόστασης και να μπορέσουν να επιτευχθούν ακαριαίες κυνηγετικές καρπώσεις!

Εφόσον δεν θα υπάρχει σχετικά αισθητή υγρασία στο περιβάλλον και ο καιρός θα είναι σχετικά στεγνός, η πυρίτιδα PSB2 θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί άνετα σε όλα τα προαναφερθέν κυνηγετικά τερέν και φυσικά εξυπακούεται ότι όσο δεν θα υπάρχουν συνθήκες αυξημένης υγρασίας, η πυρίτιδα αυτή θα μας βγάζει σχεδόν πάντα ασπροπρόσωπους και δεν θα πρέπει να φοβόμαστε την ενδεχόμενη πτώση της θερμοκρασίας εντός των κυνηγετικών τερέν όπου προτιθέμεθα να κυνηγήσουμε!

Στις σχετικά χαμηλότερες θερμοκρασίες ή στις θερμοκρασίες υπό το μηδέν, δεν πρόκειται να υπάρξει κάποιο εμφανές πρόβλημα όπου να σχετίζεται με πτώση βλητικής απόδοσης, αρκεί βεβαίως ο καιρός να παραμένει σε λογικά πλαίσια καθόλη την διάρκεια της κυνηγετικής μας εξόρμησης και παράλληλα να έχουμε φροντίσει να συνθέσουμε ένα σωστό setup, ως προς τις δοσολογίες και ως προς το καψύλλιο όπου θα πρέπει να επιλέξουμε!

 

Επιλογή καψυλλίου

  • Τα καψύλλια 686 και 616 θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε συνθήκες με αρκετά υψηλές θερμοκρασίες ή με γεμάτα setup
  • Το καψύλλια CX2000 και 688 είναι τα πλέον ενδεδειγμένα καψύλλια για γενική χρήση
  • Στις αρνητικές θερμοκρασίες ή στα setup χαμηλότερης γόμωσης ενδέχεται να χρειαστεί το καψύλλιο UEE-G

 

Ενδεικτικά setup

Το πρακτικό range της πυρίτιδας PSB2, σύμφωνα με την σχετική της προοδευτικότητα και σύμφωνα με τις διάφορες πρακτικές δοκιμές, μας υποδεικνύει ότι θα πρέπει να κυμαίνεται περί τα 34~35gr για τα ψιλά σκάγια [N.7~Ν.8] και περί τα 35~36gr για τα χοντρά σκάγια [N.4~Ν.6].

Η ογκομετρία της πυρίτιδας PSB2 θα μας επιτρέψει χωρίς κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα την χρήση ενός κανονικού κάλυκα 12/70, με σχετικό ύψος περί τα 69.40 χιλιοστά και παράλληλα χρησιμοποιώντας σωστά και γρήγορα τον απόλυτο καλυκοκόφτη, θα μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε κάλυκες των 68.50 χιλιοστών ώστε να δημιουργήσουμε ελαφρά και ταχύτατα πολυσταδιακά setup με γεμάτες καμπύλες καύσης, όπου ενδεχομένως να αντέξουν κάπως περισσότερο στην σχετική υγρασία του περιβάλλοντος ή και σε συνθήκες με κάπως περισσότερη υγρασία!

Όσο αναφορά το δικό μας setup, υπογραμμίζουμε ότι προβήκαμε στις απαραίτητες τροποποιήσεις και παράλληλα επιλέξαμε τα πλέον κατάλληλα υλικά γόμωσης, ώστε να μπορεί να γίνει η σωστή χρήση του Τρίτου Σταδίου μετά την μισή χάραξη και την κωνική χάραξη του αστεροειδούς κλεισίματος, να υπάρχει ο σχετικός ελεύθερος χώρος από το χείλος του κάλυκα περί τα 12 [*] χιλιοστά και φυσικά να κρατηθεί το σχετικό κοστολόγιο σε χαμηλά επίπεδα!

PSB2 - 12/68.50 - 1.80x35gr/N.6 - Drago 17 - * - Πολυσταδιακό Idiogomosi/I2S - 57.00mm

[*] Έχει ασκηθεί περί τα 2~3 κιλά στατική πίεση στην μεζούρα 11-6 και η επιπλέον συμπίεση του βύσματως σε σχέση με την απλή χάραξη και το απλό ρέλιασμα, υφίσταται στο Τρίτο Στάδιο! Εάν επιθυμείτε να κλείσετε στα πραγματικά 12 χιλιοστά ελεύθερου χώρου, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε οπωσδήποτε ένα διαφορετικό βύσμα και η μεζούρα 11-6 θα πρέπει να επανέλθει στο ίδιο ύψος με το χείλος του κάλυκα...αφού πρώτα ασκηθεί επάνω της 1~2 κιλά στατικής πίεσης και έπειτα αφεθεί ελεύθερη.

 

Ορίστε κύριοι το δικό μας ελαφρύ και ταχύτατο setup σε φρεζαρισμένους κάλυκες των 68.50 χιλιοστών [click για μεγέθυνση]






. . . . . . . . . . Επιστροφή στη προηγούμενη σελίδα . . . . . . . . . .






Σημαντική σημείωση και αποποίηση ευθύνης: Όλες οι αναγραφόμενες και όλες οι σχετικές πληροφορίες για τα Setup και για τα Φυσίγγια που σας παρουσιάζουμε μέσω του Web Site μας και μέσω του ιστοτόπου www.idiogomosi.com, αναφέρονται άκρως ενδεικτικά και μόνον για λόγους πληροφόρησης σε θεωρητικά πλαίσια! Σε καμία απολύτως περίπτωση δεν ενθαρρύνουμε την αναπαραγωγή τους ή την χρήση τους από τους αναγνώστες, εφόσον προηγουμένως δεν έχουν δοκιμαστεί σωστά σε κάποιον πιστοποιημένο βλητικό σταθμό και δεν έχουν προηγουμένως πιστοποιηθεί με τις αντίστοιχες πιστοποιήσεις ασφαλείας! Σας υπενθυμίζουμε ότι δεν είναι ίδια όλα τα κυνηγετικά όπλα και σας υπογραμμίζουμε επίσης ότι τα ίδια ή πανομοιότυπα κυνηγετικά υλικά, ενδέχεται να διαφέρουν ακόμη και αρκετά σημαντικά μεταξύ τους ανά διαφορετικές παρτίδες παραγωγής και όχι μόνον!