ΕΜΑ ΛΑΣΚΑΣ - ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ - ΑΣΦΑΛΗ ΙΔΙΟΓΟΜΩΣΗ
Μόνον εμείς σας ανοίγουμε τα μάτια με εξαιρετικά εξειδικευμένες τεχνικές γνώσεις και σας λέμε όλες τις πικρές και τις σκληρές αλήθειες

ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΕΣ & ΣΚΟΠΕΥΤΙΚΕΣ ΠΥΡΙΤΙΔΕΣ

 

- MBx32

Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε αναλυτικά την τροποποιημένη μονοβασική πυρίτιδα MBx32, όπου η χημική της σύσταση βασίζεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό στην νιτροκυτταρίνη και παράλληλα κατά ένα αρκετά μικρότερο ποσοστό στην νιτρογλυκερίνη, με αποτέλεσμα να δέχεται την αυτόματη επεξεργασία της ζελατινοποίησης κατά την παραγωγής της!

 

 

Η πυρίτιδα MB δημιουργήθηκε το έτος 1929 από τον κύριο Ulisse Manfredi, όταν απεβίωσε ο κύριος Settimio Baschieri κατά το έτος 1926 και ο πρώτος είχε αναλάβει την διοίκηση της εταιρείας. Τιμής ένεκεν λοιπόν, εδώθει το ακρώνυμο MB στην πυρίτιδα αυτή από την γνωστή Ιταλική εταιρεία Baschieri & Pellagri!

Πρόκειται για μια μονοβασική πυρίτιδα με σχήμα κοπής σε τετράγωνα φυλλαράκια, όπου βασίζεται κατά κύριο λόγο στην νιτροκυτταρίνη και παράλληλα τροποποιείται η σύστασή της, αφού δέχεται και κάποια ποσοστά νιτρογλυκερίνης περί το 10% με αποτέλεσμα να αποκαλείται ως τροποποιημένη μονοβασική πυρίτιδα! Αυτό βεβαίως μπορούμε να το διαπιστώσουμε και αρκετά εύκολα από την χαρακτηριστική οσμή της πυρίτιδας, όπου τείνει να δείχνει τάσεις οσμής προς την ακετόνη, γεγονός όπου προσδίδει το ποσοστό νιτρογλυκερίνης στη σύνθεσή της.

Η οσμή της πυρίτιδας MBx32, είναι κάπως διαφορετική και λιγότερο έντονη, σε σχέση με την οσμή της πυρίτιδας MBx36.

Όσο αναφορά την απόλυτη προοδευτικότητά της με τα χοντρά σκάγια [Ν.5~Ν.7], δείχνει τάσεις προοδευτικότητας x34 ενώ στα ψιλά σκάγια [Ν.8~Ν.10], δείχνει τάσεις προοδευτικότητας x33 και άρα εξυπακούεται ότι δεν είναι σωστή η χρήση των setup στα 32gr γόμωσης χρησιμοποιώντας κάλυκες 12/70!

Η πυρίτιδα MBx32 τείνει να έχει την ίδια βλητική συμπεριφορά με την αντίστοιχη πυρίτιδα F2x32, είτε ως προς την απόλυτη προοδευτικότητά τους, είτε ως προς το απόλυτο φάσμα των γομώσεών τους, πράγμα που ευσταθεί πρακτικά και βεβαίως στηρίζεται στα λόγια του αρμόδιου τεχνικού της εταιρείας...όπου μπορούμε να γνωρίζουμε ότι ειπώθηκαν!

Κατά την πρακτική της ογκομέτρηση, ενδέχεται να αντιμετωπίσουμε κάποια προβλήματα, είτε λόγο κάποιων συσσωματώσεων, είτε λόγο του ποσοστού νιτρογλυκερίνης όπου τείνει να δώσει κολλητική τάση στα φυλλαράκια της εν λόγο πυρίτιδας και με άμεσο αποτέλεσμα να κολλούν επάνω στα πολυμερικά μέρη του ογκομετρικού μας!

Συστήνουμε λοιπόν τα κατάλληλα εργαλεία και αρκετά συχνές και δειγματοληπτικές επαληθεύσεις των δόσεων, χρησιμοποιώντας πάντα την κατάλληλη ζυγαριά!

Τα ακριβή χαρακτηριστικά για τις παρούσες παραγωγές, όπως επίσημα ανακοινώνονται, είναι τα ακόλουθα:

  • Τροποποιημένη μονοβασική πυρίτιδα
  • Χρώμα: Καφετί [υπάρχει διχρωμία]
  • Σχήμα σε τετράγωνα φυλλαράκια
  • Μέγεθος: 1.40 x 1.40 x 0.11 χιλιοστά
  • Φαινομενική μάζα γραμμάρια/dm³: 530
  • Cal/gr: 1050
  • Συσκευασίες 1 κιλό και 20 κιλά

 

Σχετικές φώτο

Πυρίτιδα MBx32 σε διαφορετικές λήψεις ώστε να σχηματιστούν οι καλύτερες δυνατές χρωματικές αποχρώσεις [click για μεγέθυνση]

 

Πυρίτιδα MBx32 σε φώτο macro όπου φαίνονται πεντακάθαρα οι χρωματικές της αποχρώσεις [click για μεγέθυνση]

 

 

Κλιματολογικές συνθήκες

Η πυρίτιδα MBx32 είναι σχετικά σταθερή στις διάφορες κλιματικές αλλαγές και παράλληλα αντέχει στο κρύο και στην σχετική υγρασία, χωρίς όμως να επιδιώκει συνθήκες αυξημένης υγρασίας και σε σχετικά υψηλά ποσοστά! Με αυτή την πυρίτιδα, μας δίνεται η δυνατότητα να συναρμολογήσουμε αρκετά setup, όπου θα μπορέσουμε να κυνηγήσουμε το τρυγόνι, τα τσιχλοκότσυφα, το αγριοπερίστερο και ίσως την φάσα και τον λαγό σε λογικές αποστάσεις!

Κατά τις σχετικά υψηλές φθινοπωρινές θερμοκρασίες της έναρξης στο τρυγόνι, καλό είναι να ξεκινάμε από το χαμηλότερο δυνατό φάσμα γομώσεων και κατά την πάροδο της σεζόν, να τροποποιούμε τα setup μας, ανάλογα με τις κυνηγετικές μας ανάγκες και ιδιοτροπίες.

Εμείς από την μεριά μας συστήνουμε πάντα την δέουσα αυτοσυγκράτηση και την σχετική εξισορρόπηση φορτίων, στα setup όπου ενδεχομένως να επιθυμείτε να συναρμολογήσετε και παράλληλα σας υπενθυμίζουμε ότι για τις φθινοπωρινές κλιματολογικές συνθήκες, επαρκούν κάλλιστα τα 33gr/Ν.7, ενώ για τις περισσότερες χειμερινές συνθήκες - πλην των παγετώνων - ενδέχεται να υπέρ επαρκούν οι γομώσεις των 34gr/Ν.6.

 

Επιλογή καψυλλίου

  • Το καψύλλιο 686 θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε συνθήκες με αρκετά υψηλές θερμοκρασίες ή με τις σχετικά γεμάτες γομώσεις
  • Τα καψύλλια 616 και CX2000 είναι το πλέον ενδεδειγμένα καψύλλια για γενική χρήση
  • Στις αρνητικές θερμοκρασίες ή στα setup χαμηλότερης γόμωσης θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το καψύλλιο 688

 

Ενδεικτικά setup

Το πρακτικό range της πυρίτιδας MBx32, σύμφωνα με την σχετική της προοδευτικότητα και σύμφωνα με αρκετές πρακτικές δοκιμές, μας υποδεικνύει ότι θα πρέπει να κυμαίνεται περί τα 32~33gr για τα ψιλά σκάγια [N.8~Ν.10] και περί τα 34~35gr για τα χοντρά σκάγια [N.5~Ν.7].

Όσο αναφορά την ογκομετρία και τις δοσολογίες της πυρίτιδας MBx32, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ως επί το πλείστον κάλυκες 12/70 με σχετικό ύψος περί τα 69.40 χιλιοστά, ενώ παράλληλα θα πρέπει να βασιστούμε στα ανάλογα βύσματα σχετικού ύψους, όπου και θα μας επιτρέψουν να συναρμολογήσουμε σωστά τις γομώσεις όπου ενδεχομένως να επιθυμούμε!

Για την περίπτωση των 32~33gr γόμωσης, ενδέχεται να είναι προτιμότερη η συναρμολόγηση σε κάλυκες των 67.40 χιλιοστών, όπου βεβαίως μπορούμε να δημιουργήσουμε εύκολα και γρήγορα με την βοήθεια του απόλυτου καλυκοκόφτη!

Εμείς θα σας παρουσιάσουμε ένα δικό μας setup για απόλυτα εξισορροπημένες βολές μέσης απόστασης, χρησιμοποιώντας αφρεζάριστους κάλυκες των 67.40 χιλιοστών, σε συνάρτηση με το μικρότερο δυνατό κοστολόγιο όπου θα μπορούσαμε να επιτύχουμε, χωρίς όμως να θυσιάσουμε την ορθή χρήση του setup μας ή των απόλυτων βλητικών του επιδόσεων!

Υπογραμμίζουμε επίσης ότι προβήκαμε στις απαραίτητες τροποποιήσεις και παράλληλα επιλέξαμε τα πλέον κατάλληλα υλικά γόμωσης, ώστε να μπορεί να γίνει η σωστή χρήση του Τρίτου Σταδίου μετά την χάραξη του αστεροειδούς κλεισίματος και φυσικά να υπάρχει ο σχετικός ελεύθερος χώρος από το χείλος του κάλυκα περί τα 10 [*] χιλιοστά, ενώ εσκεμμένα αφήσαμε αφρεζάριστους του κάλυκές μας, ώστε να μπορέσουμε να σας μεταδώσουμε ακριβώς την ουσιαστική διαφορά όπου προσδίδει το Τρίτο Στάδιο στις γομώσεις μας!

MBx32 - 12/67.40 - 1.70x33gr/N.8 - Aquila 22 ή Z2M-21 - * - Τρίτο Στάδιο/I2S Idiogomosi - 56.00mm

[*] Έχει ασκηθεί περί τα 2~3 κιλά στατική πίεση στην μεζούρα 11-6 και η επιπλέον συμπίεση του βύσματως σε σχέση με την απλή χάραξη και το απλό ρέλιασμα, υφίσταται στο Τρίτο Στάδιο! Εάν επιθυμείτε να κλείσετε στα πραγματικά 12 χιλιοστά ελεύθερου χώρου, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε οπωσδήποτε ένα διαφορετικό βύσμα και η μεζούρα 11-6 θα πρέπει να επανέλθει στο ίδιο ύψος με το χείλος του κάλυκα...αφού πρώτα ασκηθεί επάνω της 1~2 κιλά στατικής πίεσης και έπειτα αφεθεί ελεύθερη.

Σημείωση: Η πυρίτιδα MBx32 χρειάζεται διαφορετική και σχετικά ανώτερη στατική πίεση, κατά την μέτρηση ελεύθερου χώρου από το χείλος του κάλυκα, σε σχέση με τις υπόλοιπες μονοβασικές και μη συμπιέσιμες πυρίτιδες.

 

Ορίστε κύριοι το δικό μας setup στους χαμηλωμένους και αφρεζάριστους κάλυκες Cheddite T2 των 67.40 χιλιοστών, με την χρήση του Τρίτου Σταδίου και του στροφείου I2S [click για μεγέθυνση]






. . . . . . . . . . Επιστροφή στη προηγούμενη σελίδα . . . . . . . . . .






Σημαντική σημείωση και αποποίηση ευθύνης: Όλες οι αναγραφόμενες και όλες οι σχετικές πληροφορίες για τα Setup και για τα Φυσίγγια που σας παρουσιάζουμε μέσω του Web Site μας και μέσω του ιστοτόπου www.idiogomosi.com, αναφέρονται άκρως ενδεικτικά και μόνον για λόγους πληροφόρησης σε θεωρητικά πλαίσια! Σε καμία απολύτως περίπτωση δεν ενθαρρύνουμε την αναπαραγωγή τους ή την χρήση τους από τους αναγνώστες, εφόσον προηγουμένως δεν έχουν δοκιμαστεί σωστά σε κάποιον πιστοποιημένο βλητικό σταθμό και δεν έχουν προηγουμένως πιστοποιηθεί με τις αντίστοιχες πιστοποιήσεις ασφαλείας! Σας υπενθυμίζουμε ότι δεν είναι ίδια όλα τα κυνηγετικά όπλα και σας υπογραμμίζουμε επίσης ότι τα ίδια ή πανομοιότυπα κυνηγετικά υλικά, ενδέχεται να διαφέρουν ακόμη και αρκετά σημαντικά μεταξύ τους ανά διαφορετικές παρτίδες παραγωγής και όχι μόνον!