Γεροντάκο αυτοί που γράφουν οτι τα 5σταδιακά ειναι το ιδιο με τα 2σταδια είναι αυτοί του Τενεκέ της φέτας
Εγω τους Απαντώ οτι στο 5σταδιακό φυσίγγιο (Σκατό) να το γεμίσω τα θηράματα Μπάμ και κάτω φτάνει να φάς Φασολάδα
Νικόλα Καββαδία με συγχωρείς που χάλασα λίγο το θέμα .
Σημερα γεμισα μερικα φυσιγγια για το σκοπευτηριο που θα παω αυριο με τον φιλο τον Χρηστο ,σε 65 αρη καλυκα κομμενα και κλεισμενα αστερι με την PSB5 σε πεντασταδιακο και νουμερο 9 σκαγια ,για το παλαιο θαυμασιο δικανο μου πανω απο 100 χρονων αλλα σε αριστη κατασταση σαν καινουριο ,που κυνηγουσε ο Παππους ,ο Πατερας ,και μετα εγω ,που εχει 65αρες θαλαμες .Με αυτο το οπλο ειχα κανει απιστευτα κυνηγια για πολλα χρονια .Το σεταπ που εφτιαξα ειναι με 686 καψουλι στο 1,35 χ 28 γραμ σκαγια .Θα κανω και δοκιμες με αυτο το σεταπ και στον πινακα γιατι θελω φετος να το κυνηγησω αυτο το οπλο . Υ.Γ. Λετε να ανεβαζει πολλες πιεσεις και να ειναι επικινδυνο ,επειδη ειναι με πεντασταδιακο κλεισιμο και κομμενος ο καλυκας στα 65 χιλιοστα και να κανει διαμπερη τρυπες στα δισκακια και να μου φευγουν ασπαστα ?
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΖΗΣΑ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΘΑ ΠΕΘΑΝΩ .
Πολύ μαλακή τουφεκιά την βλέπω Θα ελεγα να δοκιμάσεις και 688 ή με 2000 να δουμε αν έχει διαφορά
Οσα δισκάκια θα είναι τρύπια μπορείς να τα περάσεις σε σουβλιά και κατευθείαν στη σχάρα ( Γραφουν Τρελλες να γράψουμε και εμείς)
Λες να ειναι τραυματισμενα τα δισκακια και να πηγαινουν να πεφτουν μακρυα και να μη μπορω να τα βρω ? Ο καθενας γραφει χωρις τεκμηρια οτι θελει φιλε και το κακο ειναι οτι ειναι απολυτα αυτα που λενε χωρις να γνωριζουν ενα βασικο στοιχειο ,οτι στο πεντασταδιακο βαζουμε 0,5 λιγοτερη πυριτιδα απο την κανονικη δοσολογια Λογω ζεστου καιρου ειπα να παω στο 686 Περικλη .Εδω η θερμοκρασια φτανει αυτες τις ημερες στους 35 βαθμους . Εχω μεγαλο ερωτα με αυτο το δικανο γιατι ηταν το πρωτο οπλο που μου ειχε δωσει ο Παππους και ο Πατερας να κυνηγησω και που θα τα ριξω τωρα αυτα τα φυσιγγια ,και εχω καποια χρονια να το παρω μαζι μου στο κυνηγι .
εχω παραγκηλη την πυριτηδα psb1 με αφορμη 100 συλεκτικους καλυκες χαρτινους φιοτσι με 6,45 cal 24 για συλογη , οποτε πηρα την πυριτηδα και αλλους 200 για το 20αρι για να συμπηρωσω τους 300 καλυκες , μου εκανε εντυποση που ο Γιωργος τους πουλαει τσαμπα τους συλεκτικους 10 ευρω το κουτι των 100 , οταν πριν απο χρονια ειχα παρει απο ιδιωτη το κουτι των 100 χαρτινους φιοτσι με 6,45 σε 12αρι 50 ευρω το κουτι . Την psb1 της μαχαμ την γεμιζα σε 65αρι καλυκα αστερι με καψουλι cx2000 στο 1,55χ28 , τωρα αυτη η psb1 της νομπελ σπορτ ποσο θα την γεμισω , το ιδιο η λιγοτερο
Η καταλληλότητα της πυρίτιδας για κάθε εποχη .
Γιατί οι σύγχρονες πυρίτιδες δεν «υπακούν» πια στις εποχές
Υπάρχει μια κατηγορία κυνηγών που πίνουν «νερό στο όνομα» κάποιων πυρίτιδων. Τις εμπιστεύονται απόλυτα και δεν τις αλλάζουν με τίποτα. Είναι λογικό, το ίδιο συμβαίνει και με τις μάρκες των όπλων ή άλλων εξαρτημάτων του κυνηγιού: κάθε κυνηγός έχει τις προτιμήσεις του και δύσκολα τις αλλάζει
Τα τελευταία πενήντα χρόνια, ωστόσο, έχουν αλλάξει πολλά πράγματα στον χώρο των πυρίτιδων. Ορισμένες μάρκες έχουν πάψει να υπάρχουν, άλλες έχουν εξαγοραστεί ή συγχωνευτεί σε μεγάλους ομίλους, ενώ κάποιες έχουν μεταβάλει σημαντικά τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά.
Οι δύο βασικές κατηγορίες πυρίτιδων είναι οι μονοβασικές και οι διβασικές. Στις πρώτες, οι κόκκοι της πυρίτιδας εμποτίζονται με νίτρο, ενώ στις δεύτερες με νιτροκυτταρίνη και νιτρογλυκερίνη.
Σήμερα, όμως, τα όρια ανάμεσά τους δεν είναι τόσο ξεκάθαρα όσο παλιά, καθώς στις μονοβασικές πυρίτιδες εφαρμόζεται πλέον διαδικασία ζελατινοποίησης, η οποία στοχεύει στην ελεγχόμενη καύση τους.
Χειμερινά & καλοκαιρινά φυσίγγια δεν υπάρχουν
Το κεφάλαιο «πυρίτιδες» είναι εξαιρετικά τεχνικό και, ίσως, να μην ενδιαφέρει σε βάθος όλους τους κυνηγούς. Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν, υποστηρίζουν και προτείνουν συγκεκριμένες πυρίτιδες στους συναδέλφους τους.
Τα κριτήριά τους βασίζονται κυρίως στην προσωπική εμπειρία: τις εμπιστεύονται γιατί τις έχουν χρησιμοποιήσει και έχουν μείνει ικανοποιημένοι από τις επιδόσεις τους.
Είναι, φυσικά, λογικό να μην μπορούν να έχουν πλήρη γνώση όλων των τεχνικών παραμέτρων. Οι εταιρείες που παράγουν πυρίτιδες δεν διαθέτουν μόνο τεχνογνωσία αλλά και εμπορικούς στόχους. Έτσι, στην αγορά κυκλοφορούν πυρίτιδες που είναι σχεδόν πανομοιότυπες με άλλες, με μόνη διαφορά το όνομα ή τη συσκευασία. Παρ’ όλα αυτά, οι κυνηγοί συνεχίζουν να παινεύουν ή να κατηγορούν ορισμένες μάρκες, χωρίς να είναι σε θέση να γνωρίζουν την πλήρη αλήθεια πίσω από αυτές.
Όσον αφορά την επιλογή ανάμεσα σε μονοβασική ή διβασική πυρίτιδα, ούτε αυτό το ζήτημα είναι πλέον ξεκάθαρο. Πολλές από τις διαφορές που ίσχυαν παλαιότερα έχουν περιοριστεί ή εκμηδενιστεί χάρη στις νέες τεχνολογίες παραγωγής.
Πριν φτάσει στην αγορά ένα φυσίγγι, περνά από μια σειρά ελέγχων: δοκιμάζεται σε διαφορετικές θερμοκρασίες, σε συνθήκες ζέστης και ψύχους, καθώς και σε ποικίλα επίπεδα ατμοσφαιρικής υγρασίας. Οι εταιρείες φροντίζουν ώστε το φυσίγγι να αποδίδει σταθερά σε κάθε λογική συνθήκη. Επομένως, «χειμερινά» και «καλοκαιρινά» φυσίγγια δεν υπάρχουν. Αν υπήρχε κάτι τέτοιο, θα το ανέφεραν ρητά οι ίδιοι οι κατασκευαστές.
Επίσης, το βάρος της γόμωσης δεν καθορίζει την εποχικότητα. Για παράδειγμα, αν θεωρούμε ότι τα 32 γραμμάρια είναι «καλοκαιρινή» γόμωση, τότε γιατί οι Άγγλοι κυνηγοί χρησιμοποιούν φυσίγγια με αυτό το βάρος στο κυνήγι του φασιανού, μέσα στον παγωμένο χειμώνα τους;
Οι τεχνολογικές εξελίξεις άλλαξαν τα δεδομένα
Η άποψη ότι «η τάδε πυρίτιδα είναι για τον χειμώνα και η δείνα για το καλοκαίρι» έχει πλέον περιορισμένη βάση. Οι τεχνολογικές εξελίξεις έχουν αλλάξει πλήρως τα δεδομένα. Υπάρχουν πλέον μονοβασικές πυρίτιδες που, λόγω της ζελατινοποίησης, παρουσιάζουν σχεδόν ίδια συμπεριφορά με τις διβασικές, προσφέροντας σταθερότητα και έλεγχο στην καύση.
Είναι απολύτως φυσιολογικό οι παλαιότεροι κυνηγοί να υποστηρίζουν τις θεωρίες με τις οποίες μεγάλωσαν και έμαθαν να κυνηγούν. Όμως, το να προσπαθούν να τις μεταδώσουν ως «κανόνα» στις νεότερες γενιές είναι λάθος, διότι τα δεδομένα έχουν αλλάξει ριζικά και ελάχιστα από όσα ίσχυαν τότε παραμένουν επίκαιρα.
Σήμερα, είναι προτιμότερο ένας κυνηγός να εμπιστεύεται τον κατασκευαστή των φυσιγγίων του ή, αν γεμίζει μόνος του, να στηρίζεται στα επίσημα τεχνικά στοιχεία της πυρίτιδας που χρησιμοποιεί, παρά να ασχολείται με το ποια πυρίτιδα είναι «κατάλληλη» για κάθε εποχή.
Περίπλοκες οι διαδικασίες παραγωγής
Φυσικά, η ποιότητα της πυρίτιδας παραμένει κρίσιμος παράγοντας. Υπάρχουν διαφοροποιήσεις στην καθαρότητα, στη σταθερότητα καύσης και στη συμπεριφορά υπό πίεση. Υπάρχουν πυρίτιδες που είναι πιο κατάλληλες για βαριές γομώσεις και άλλες που είναι κατάλληλες για ελαφριές. Όλα αυτά αναφέρονται με σαφήνεια στα τεχνικά χαρακτηριστικά που συνοδεύουν κάθε προϊόν.
Αυτό που δεν θα βρείτε στα τεχνικά δελτία, είναι οδηγίες για το ποιες πυρίτιδες είναι κατάλληλες για υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες ή για διαφορετικά ποσοστά υγρασίας. Τέτοια διάκριση δεν υπάρχει πλέον στην πράξη. Οι σύγχρονες πυρίτιδες είναι σχεδιασμένες ώστε να λειτουργούν με σταθερότητα σε ένα ευρύ φάσμα συνθηκών, χωρίς να απαιτείται εποχιακή προσαρμογή. Αν κάποτε πέσει στα χέρια σας μια αναλυτική τεχνική περιγραφή για το πώς κατασκευάζεται μια πυρίτιδα, θα διαπιστώσετε ότι χρειάζεστε τουλάχιστον μία εβδομάδα για να τη διαβάσετε και γνώσεις χημείας για να την κατανοήσετε πλήρως. Οι διαδικασίες παραγωγής είναι εξαιρετικά περίπλοκες και λεπτομερείς.
Συνοψίζοντας, μπορούμε να πούμε ότι η εποχή του χρόνου δεν αποτελεί πια καθοριστικό παράγοντα για την επιλογή πυρίτιδας στο κυνήγι. Η τεχνολογία έχει εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε οι διαφορές στη συμπεριφορά των πυρίτιδων ανάλογα με τη θερμοκρασία να είναι πλέον αμελητέες.
Αυτό που έχει πραγματική σημασία είναι η ποιότητα της πυρίτιδας, η συνέπεια του κατασκευαστή και η σωστή εφαρμογή της στο φυσίγγι. Οι κυνηγοί καλό είναι να στηρίζονται στην εμπειρία τους και στα τεχνικά στοιχεία των προϊόντων, αποφεύγοντας παρωχημένες θεωρίες που βασίζονται σε δεδομένα άλλων εποχών. Σήμερα, η σωστή επιλογή δεν εξαρτάται από τον καιρό, αλλά από τη γνώση και τα σωστά κριτήρια επιλογής του φυσιγγίου.
Η προοδευτικοτητα της PSB1 ειναι για πανω απο 30 γραμ σκαγια Νικολα για το CAL 12 ,αλλα περυσι εκανα δοκιμες και για ποιο λιγα γραμ στο σκοπευτηριο και μου εβγαλε καλα αποτελεσματα και στα 28 γραμ σκαγια για το οπλο που εχω με 65αρες θαλαμες .Το σεταπ που δοκιμασα για το δικο μου οπλο ηταν στο 1,45 χ 28 σε 65αρη καλυκα κομενο ,σε αστερι με 2000 καψουλι .Τωρα για το CAL 20 μπορεις να βαλεις 686 καψουλι στο 1,20 χ 25 γραμ αστερι .