Νικολα κανονικα στα πεντασταδιακα παμε 0,5 κατω πυριτιδα ,οπως και οτι ο καλυκας μας ειναι κομενος στα 65 χιλιοστα που και παλι θελει λιγοτερη λογω θαλαμου καυσης .Γνωμη μου ειναι αστο οπως ειναι γιατι και ο καιρος πια εχει ψυχρανει και η θερμοκρασια εχει πεσει ,και ειναι ποιο υγρος .Το 1,40 χ30 στην S4 ειναι πολυ καλο και στον 65αρη καλυκα με αστερι ,και με ρελι .Εγω το δουλευω χειμωνα καλοκαιρι .ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ έγραψε: ↑20 Σεπ 2024 11:00 σε αυτο NicM1 θα σου απαντηση ο κυρ Νικος , εγω θα τον ρωτησω , εαν σε ενα σεταπ με 70αρι υψους καλυκα , και με αστερι , οταν παμε παλι σε αστερι με καλυκα κομενω στα 65 χιλιοστα , εκτος απο τον συγκερωτηρα αλαζουμε τιποτα αλλο στην αναλογια των υλικων πχ με s4 σε καλυκα 70αρι και καψουλι cx2000 γεμιζω 1,40 χ30 με συγκερωτηρα v-zero 23 αστερι με πεντε σταδια και κλεισμενο στα 56,50 , ακριβος το ιδιο σε καλυκα κομενω στα 65 χιλιοστα και συγκερωτηρα ποιο χαμηλο τον v-zero 21 , κλεισιμω με αστερι με πεντε σταδια στα 54,50 , θα εχει ιδια αποδωση με το ιδιο σεταπ ο 70αρις, με τον 65αρι , η πρεπει να αλαξω κατι εκτος απο τον συγκερωτηρα
ΑΣΦΑΛΗ ΙΔΙΟΓΟΜΩΣΗ
-
Re: ΑΣΦΑΛΗ ΙΔΙΟΓΟΜΩΣΗ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΖΗΣΑ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΘΑ ΠΕΘΑΝΩ .
-
σε ευχαριστω Νικολα
-
γραψε εαν θες το τηλεφωνο σου σε προσωπικο μυνημα , εαν θελω καμια φορα να σε ρωτησω κατι
-
Σας ευχαριστώ, όντως θέλει μερικές δοκιμές να επιτύχουμε την ογκομετρία.
-
Αγαπητοί φίλοι .Λόγω ηλικίας που πιστεύω ότι είμαι από τους μεγαλύτερους στο ιδιογομωση αν όχι ο μεγαλύτερος θα ήθελα να σας πω δυο πράγματα σχετικά με την ιδιογομωση ,και πώς την έχω ζήσει από μικρό παιδί από την ηλικία που άρχισα να θυμάμαι τον εαυτό μου .Γεννήθηκα πολύ λίγα χρόνια μετά τον πόλεμο σε μια δύσκολη εποχή που στο σχολείο ζήσαμε με την Αμερικανική βοήθεια σε τυρί ,γάλα σκόνη,όσπρια και διάφορα άλλα προϊόντα που μας έδιναν τότε στο σχολείο .Θυμάμαι τότε τον πατέρα και τον Παππού τα βράδυα να κάθονται και να γεμίζουν μόνοι τους τα φυσίγγια τους θα έπαιρναν την άλλη μέρα στο κυνήγι ,συνήθως πέρδικα ,λαγό για να έχουμε και φαγητό για να ζήσουμε .Τότε λοιπόν θυμάμαι λόγω έλλειψης υλικών να ξαναγεμίζουν 4, και 5,φορές τους χαρτινους κάλυκες οι οποίοι από την υγρασία πολλές φορές δεν έμπαιναν εύκολα μέσα στο όπλο και έκαναν μεγάλη προσπάθεια να τα βάλουν μέσα .Θυμάμαι που μικρό παιδί έβλεπα τον πατέρα και τον Παππού να μη με παίρνουν μαζί στο κυνήγι ,είτε επειδή είχε χιόνια είτε επειδή θα είχαν μεγάλη πορεία στο βουνό με αποτέλεσμα από κάποιος στιγμή να μη μπορώ να ακολουθήσω την τόσο μεγάλη πορεία .Θυμάμαι να κλαίω επειδή δεν με πήραν μαζί τους όλη μέρα ,αλλά ταυτόχρονα είχα την αγωνια τι θηράματα θα έφερναν μαζί τους ,γιατί ήμουν μίζερο στο φαγητό και το μόνο φαγητό που έτρωγα ήταν οι τηγανιτές πατάτες και ο λαγός στιφάδο .Θυμάμαι τον πατέρα λόγω ότι ήταν νεώτερος φυσικά από τον Παππού να έχουν πάρει ένα βλήμα κατά την αποχώρηση των Γερμανών από την Χώρα μας με κίνδυνο της ζωής τους μου έλεγαν ,και αφού έβγαλαν από μπροστά το κυρίως βλήμα έπαιρναν την πυρίτιδα που ήταν σε μορφή λάδι μακαρόνι συμπαγές αφού το εσφιγγαν στην μέγγενη του μαγαζιού το έτριβαν με μια ρασπα που έχουν οι ξυλουργοί ,και έτσι έβγαζαν την πυρίτιδα για να γεμίσουν τα φυσίγγια τους .Θυμάμαι επί πολύ ώρα να τρίβουν μέχρι να φτάνει για όλους της παρέας .Θυμάμαι ότι τα σκάγια τα έφτιαχναν μόνοι τους αφού είχαν ένα κόσκινο με μια λεκάνη με νερό από κάτω έλιωναν το μολύβι και αυτό έπεφτε μέσα στην λεκάνη ,και έτσι έφτιαχναν τα σκάγια τους που σαν ποιότητα ήταν άστα να πάνε χωρίς σφαιρικότητα .Θυμάμαι με μια σγροπια να κόβουν τις τάπες τους ,τα χαρτάκια,και μέσα στα φυσίγγια για τάπες έβαζαν κετσεδες ,εφημερίδες ,πίτουρο ,και πολλά άλλα υλικά .Θυμάμαι να έχω την χειροκίνητη μηχανή ρελιασματος βιδωμενη στον πάγκο και να ρελιαζω τα φυσίγγια τους .Θυμάμαι πολλοί τότε έκαναν λάθος με την σέσουλα και είχαν πολλά ατυχήματα ,με σπασίματα όπλων ,να κολλάνε οι κάνες και να μη μπορούν να ανοίξουν το όπλα τους και τα έτρεχαν στον οπλουργο για να τα ανοίξει .Θυμάμαι ότι ευτυχώς ποτέ δεν είχαν ατύχημα τουλάχιστον ο πατέρας και ο παππούς μετά από όλα αυτά .Θυμάμαι ότι μετά ήρθαμε στην πολυτέλεια να έχουμε πυρίτιδες όπως την SIPE, MB, IDEAL και διάφορες άλλες που ήταν δημοφιλείς εκείνη την εποχή και που τις προτιμούσε ο παππούς και πατέρας. Και με την πάροδο του χρόνου φτάνουμε στο σήμερα ,που πριν από καμμία 15 χρόνια βρήκα στο ίντερνετ το ΙΔΙΟΓΟΜΩΣΗ του Νικόλα του Καββαδία που μόλις είχε έρθει από την Ιταλία και εκεί άρχισα να διαβάζω περίεργα πράγματα για εμένα ,και με όσα ήξερα μέχρι τότε πάνω στην ιδιογομωση .Εκεί έμαθα για το βρωμαλευρο ,για την κόντρα δόση ,για τα πεντασταδιακα φυσίγγια ,για το διπλό ρελιασμα ,και για πολλά άλλα που σε πειραματικό στάδιο γιατί είχα τους ενδοιασμούς μου και είδα ότι αυτά που έλεγε είχαν βάση με άριστα αποτελέσματα .Τότε γύρισε το κλικ μέσα στο μυαλό μου και έφυγα από τα παλαιά και μπήκα σε νέα μονοπάτια ,και σε συνδιασμό με αυτά που γνώριζα έβγαζα άριστα αποτελέσματα στο κυνήγι και στο σκοπευτήριο .Γιατί σας τα λέω όλα αυτά ; Γιατί πρέπει να ξέρουμε τι έχει προσφέρει ο καθένας πάνω στην ΙΔΙΟΓΟΜΩΣΗ ώστε να έχουμε ΑΣΦΑΛΗ και άριστα φυσίγγια στο κυνήγι μας .Ο καθένας από όλους μας έχει την προσφορά του και ιστορία του στην ιδιογομωση .Υ,Γ..Κάνεις μα κανείς να μη πάρει παράδειγμα την ιστορία που σας έγραψα γιατί ήταν άλλη εποχή οικονομικά,και σε έλλειψη υλικών ,μαζί και με την αφέλεια των ανθρώπων .Σας ευχαριστώ πολύ .
-
- Διαχειριστής ιστοσελίδας
Γέροντα, ο Στελάριος από Νάξο μεριά είχε πει πριν από χρόνια: η Ιδιογόμωση στην Ελλάδα χωρίζεται σε δύο περιόδους, προ εποχής Καββαδία και μετά εποχής Καββαδία
Μια φορά από τύχη και μόνο, δεν έβγαλα τα μάτια μου, με το ελατήριο της αποθήκης και δε σακατεύτηκα στο πρόσωπο, επειδή ευτυχώς είχα διαβάσει από το συχωρεμένο το Νίκο από τα Χανιά, ότι ένα κοπέλι εστραβώθηκε με τον ίδιο τρόπο και έστρεψα την αποθήκη προς τα έξω και ετινάχτηκε το ελατήριο σαν αστραπή και έσκασε στο κήπο στα πολλά μέτρα και το έψαχνα!!!
Μια φορά επήγα να στραβωθώ και δεν έβλεπα για σχεδόν 20 δευτερόλεπτα, όταν μου έσκασε το φυσίγγιο από το φλόμπερ φίλου στα μούτρα και μου έμεινε μόνιμο πρόβλημα ακοής στο αριστερό τύμπανο, αφού πιθανότατα να είχανε διπλογεμίσει το φυσίγγιο ή ποιός ξέρει τι θα είχανε κάνει εκεί μεσα...διότι και στο παιδί είχε συμβεί κάποιες φορές!!!
Σε ένα παιδί άνοιξε το δίκαννο με εμπορικό φυσίγγιο, γιατί μάλλον δεν κλείδωσε καλά η πάπια στη κάννη και έπεσε στο έδαφος και για μερικά λεπτά δεν έβλεπε και δεν άκουγε...μέχρι να συνέλθει!!!
Σε ένα άλλο παιδί κόπηκε η πάνω βίδα της βάσης από το δίκαννο, διότι χρησιμοποίησε εμπορικό φυσίγγιο 36+gr σε όπλο που δεν ήτανε για τέτοιες δουλειές...
Και πάει λέγοντας η ιστορία, όπως και λόγου χάρη τα παραδείγματα που ανέφερε ο Γέροντάς μας, τα έχω ακούσει και από συγχωρεμένο κυνηγό του χωριού μας που έζησε τη κατωχή με τους ιταλογερμαναράδες και έφαγε και ξύλο για να τους φέρνει χελώνες να πουλάνε τα καβούκια τους!!!
Μια φορά από τύχη και μόνο, δεν έβγαλα τα μάτια μου, με το ελατήριο της αποθήκης και δε σακατεύτηκα στο πρόσωπο, επειδή ευτυχώς είχα διαβάσει από το συχωρεμένο το Νίκο από τα Χανιά, ότι ένα κοπέλι εστραβώθηκε με τον ίδιο τρόπο και έστρεψα την αποθήκη προς τα έξω και ετινάχτηκε το ελατήριο σαν αστραπή και έσκασε στο κήπο στα πολλά μέτρα και το έψαχνα!!!
Μια φορά επήγα να στραβωθώ και δεν έβλεπα για σχεδόν 20 δευτερόλεπτα, όταν μου έσκασε το φυσίγγιο από το φλόμπερ φίλου στα μούτρα και μου έμεινε μόνιμο πρόβλημα ακοής στο αριστερό τύμπανο, αφού πιθανότατα να είχανε διπλογεμίσει το φυσίγγιο ή ποιός ξέρει τι θα είχανε κάνει εκεί μεσα...διότι και στο παιδί είχε συμβεί κάποιες φορές!!!
Σε ένα παιδί άνοιξε το δίκαννο με εμπορικό φυσίγγιο, γιατί μάλλον δεν κλείδωσε καλά η πάπια στη κάννη και έπεσε στο έδαφος και για μερικά λεπτά δεν έβλεπε και δεν άκουγε...μέχρι να συνέλθει!!!
Σε ένα άλλο παιδί κόπηκε η πάνω βίδα της βάσης από το δίκαννο, διότι χρησιμοποίησε εμπορικό φυσίγγιο 36+gr σε όπλο που δεν ήτανε για τέτοιες δουλειές...
Και πάει λέγοντας η ιστορία, όπως και λόγου χάρη τα παραδείγματα που ανέφερε ο Γέροντάς μας, τα έχω ακούσει και από συγχωρεμένο κυνηγό του χωριού μας που έζησε τη κατωχή με τους ιταλογερμαναράδες και έφαγε και ξύλο για να τους φέρνει χελώνες να πουλάνε τα καβούκια τους!!!
-
-
- Διαχειριστής ιστοσελίδας
Ρε Γραφικότατε Γεροντάκο, εκείνο το Άγιο Γεροντάκι με την άσπρη γενειάδα πίσω από τα μπαρούτια...τον έχεις από κοντά...για να σε προσέχει μην ανατινάξεις κάνα οικοδομικό τετράγωνο ?

-
ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ Νικολα ,
- pericles
Ολα καλά γεροντάκο και συλλέκτικά. Πρόσεχε τα μην γίνει καμιά κλοπή τέλος Νοεμβρίου

Πενήντα χρόνια Ιδιογόμωση σε Διαμέτρηματα 12-16-20-28-36
-
Μεχρι να ερθεις εσυ εδω τον Νοεμβριο αυτα θα εχουν αξιοποιηθει καταλληλως .

-
Νικολα εχω μεγαλη συλογη απο συλεκτικα .Εχω ολοκληρο δωματιο με τετοια πραγματα και φιλοι που ερχονται εδω τα βλεπουν και τα θαυμαζουν .Εχω αρρωστια μεγαλη με ολα αυτα τα πραγματα .Οταν μπορεσω θα βαλω φωτο αλλα ειναι τοσα πολλα που θελει πολλες φωτο για να πιασει ολα .
- pericles
Μήπως γνωρίζει κάποιος να μου πεί πώς μπορώ να φρεσκάρω παλιούς ριγμένους χάρτινους κάλυκες που το χαρτί εχει ξεραθεί και στο ρέλιασμα το αποτέλεσμα δεν ειναι σιγυρισμένο. Βασικά οπως το βλέπω σαν να εχει φύγει και το παραμικρό ιχνος υγρασίας. Στο ρέλιασμα δοκίμασα κεραλοιφή αλλά πιστευω πρέπει να μεινει κάποιο χρόνο για να απορροφήσει το κερί και μετά να ρελιαστεί.
Υ.Γ. οι κάλυκες ειναι 69 χιλιοστα αστεροειδές και τους κόβω στα 64 χιλιοστα.

Υ.Γ. οι κάλυκες ειναι 69 χιλιοστα αστεροειδές και τους κόβω στα 64 χιλιοστα.
Πενήντα χρόνια Ιδιογόμωση σε Διαμέτρηματα 12-16-20-28-36
-
Οταν θα ερθεις εδω θα σου κανω ιδιαιτερα μαθηματα συνοδεια τσιπουρου γιατι ειναι τεχνη για να κλεισεις τετοια φυσιγγια χωρις να τους κανεις τιποτα .

-
https://www.youtube.com/watch?v=A2uBu1a ... E%BF%CF%82 ΑΚΟΥΣΤΕ ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ ΕΙΔΙΚΑ ΟΙ ΝΕΟΙ ΙΔΙΟΓΟΜΩΤΕΣ .

-
πολυ ωραιο Νικολα το ειδα , ενας απο τους καλυτερους ο ΚΥΡΙΟΣ Χατζιωτης , να μην πω ο καλυτερος απο ολους , και σαν ανθρωπος ντομπρος , που δεν εχει στο μυαλο του το κερδος , αλλα την εξυπηρετηση, και μορφωμενος , εμαθα αρκετα καινουρια πραγματα

-
Αυτα που λεει πρεπει ολα τα παιδια που ειναι νεοι ιδιογομωτες ,αλλα και παλαιοι ιδιογομωτες πρεπει να ακουσουν οσο αφορα τις πυριτιδες Νικολα για τον τροπο λειτουργειας των .
-
ειπε για την πυριτηδα οτι εαν ειναι σωστα αντεχει το λιγοτερο και 40 χρονια , δεν μας ειπε ομως για τα φυσιγγια ποσο αντεχουν , που η πυριτηδα ειναι ορμιτικα κλεισμενη μεσα στον καλυκα
-
Και τα φυσιγγια το ιδιο αντεχουν Νικολα αρκει να ειναι σε καλες συνθηκες αναλογες με αυτες που λεει φυλαγμενα .Ειναι μεγα λαθος που πολλοι τα αφηνουν μεσα στα αυτοκινητα επειδη βαριουνται να τα μεταφερουν στο σπιτι .Στο αυτοκινητο η θερμοκρασια με την ζεστη φτανει και ξεπερνα τους 50 βαθμους πραγμα που δεν κανει καλο στην πυριτιδα των φυσιγγιων .
-
λεει για ξηλινα κουτια , η χαρτινα κουτια την πυριτηδα , εγω την εχω την πυριτηδα στην συσκευασια που την αγορασα απο τον Γιωργο , δηλαδη σε πλαστικα κουτια , αλλα μεσα σε ξυλινα ραφια , με θερμοκρασια σταθερη , χωρις να το βλεπει ο ηλιος , και χωρις υγρασια , και τα φυσιγγια εκει τα εχω