ΑΣΦΑΛΗ ΙΔΙΟΓΟΜΩΣΗ ΑΝΩΤΕΡΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ & ΚΥΝΗΓΙ ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΠΡΟΣ ΤΟ ΘΗΡΑΜΑ
ΑΡΧΙΚΗΚΑΦΕΝΕΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣΤΕΧΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗFEEDBACKΛΑΣΚΑΣ

ΙΔΙΟΓΟΜΩΣΗ ΓΙΑ 10.000 ΦΥΣΙΓΓΙΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ

ΕΡΩΤΗΣΗ από τον ΚΩΣΤΑ Π.

Aσχολούμαι με την ιδιογόμωση για τις δικές μου ανάγκες και της παρέας μου αλλά και γιατί παρουσιάζει αρκετό ενδιαφέρον. Ασχολούμαι με την ιδιογόμωση σχεδόν τρία χρόνια και όλα αυτά γιατί κάποιος φίλος μου φόρτωσε μια MEC Grabber σε πολύ δελεαστική τιμή επειδή του περίσσευε και κατόπιν των υποδείξεων του σαν παλιά καραβάνα που είναι ξεκίνησα να γεμίζω και να δοκιμάζουμε όλοι στην παρέα τα "χειροποίητα". Είχα φτάσει σε σημείο να φτιάχνω και να ρελιάζω με δράπανο περίπου στα 400 φυσίγγια την ώρα, άλλα η MEC άρχισε να μαγκώνει, να κουνιέται, να στραβώνει ο μοχλός και διάφορα άλλα στραβά. Τελικά την επισκεύασα όσο ήταν δυνατόν και την πούλησα σε πολύ χαμηλή τιμή.

Και τώρα μπαίνουμε στο ψητό. Έχω κάνει κάποια έρευνα στο internet και έχω βρει την Unica 2010 με 1700 ευρώ, κάποια αντίκα Αμερικάνικη Ponsness Warren 900 Size-O-Matic που για να έρθει Ελλάδα θα στοιχίσει γύρο στα 1000 ευρώ και τέλος του Ιταλού οι καινούργιες μηχανές του με τις γνωστές τιμές τους.

Θα ήθελα να με κατατοπίσεις για τις παραπάνω μηχανές με γνώμονα ότι γεμίζω περίπου 10.000 φυσίγγια το χρόνο που τα χρησιμοποιούμαι για το κυνήγι της τσίχλας;

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Δεδομένου ότι η UNICA 2010 κοστίζει περί τα 1700€ συν τα μεταφορικά για ~45kg βάρος, θα πρέπει να υπολογίσεις ότι θα χρειαστείς περί τα 1.900~2.000€ για να την αποκτήσεις! Όσο αναφορά δε την μεταχειρισμένη Ponsness Warren που ανέφερες, καλό θα ήταν να την αποφύγεις διότι δεν ρελιάζει και επίσης είναι αρκετά ακριβότερη σε σχέση με την MEC 9000G. 

Στο θέμα της Grabber, ενδεχομένως να ξεπέρασες τα μηχανικά της όρια ή να σου έτυχε κάποια ελαττωματική μηχανή, διότι θεωρώ ότι δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο να χαλάσει, αλλά όχι όμως και να αρχίσει τους τζόγους μετά από 10.000 ή 20.000 φυσίγγια, δεδομένου ότι δεν είναι ένα μηχάνημα που να αντέχει ιδιαίτερα την σκληρή χρήση!

Αν μου επιτρέπεις, θα ήθελα να σου δώσω μια πολύ φιλική συμβουλή, μιας που τα 400 ρελιασμένα φυσίγγια την ώρα μου φαίνονται υπερβολικά πολλά! Προσωπικά εκτιμώ ότι δεν είναι το απόλυτο νούμερο που μετράει, αλλά ο τρόπος και η ποιότητα του ρελιάσματος που γίνεται. Επίσης τυγχάνει να γνωρίζω έναν Ιταλό ιδιογομωτή, που έχει ως απόλυτο ρεκόρ τα 340 ρελιασμένα φυσίγγια την ώρα, σε μια ανταγωνιστική μηχανή τύπου GAEP V-S 1000.
 
Τώρα όσο αναφορά την ερώτηση για τα 10.000 φυσίγγια τον χρόνο για το κυνήγι της τσίχλας, θεωρώ ότι υπάρχουν οι εξής εναλλακτικές:

  • UNICA 2010 με συνολικό κόστος απόκτησης περί τα 1.900~2.000€
  • MEC 9000G & GAEP V-S 1000 με συνολικό κόστος απόκτησης περί τα 1.150~1.300€
  • GAEP V-S 1000 με συνολικό κόστος απόκτησης περί τα ~750€

Η μέση πρακτική τους ταχύτητα, σε ρελιασμένα φυσίγγια καλής ποιότητας ανά ώρα και χωρίς να υπολογιστεί ο απαιτούμενος χρόνος για το σκούπισμα του λαδιού ρελιάσματος από τα ρελιασμένα φυσίγγια, έχει ως εξής:

  • UNICA 2010: από 400 έως 500
  • MEC 9000G & GAEP V-S 500 [ένας χειριστής και για τις δύο]: από 250 έως 350
  • MEC 9000G & GAEP V-S 500 [δύο ξεχωριστοί χειριστές ταυτόχρονα]: από 400 έως 600
  • GAEP V-S 1000: από 200 έως 250

Η κυριότερη διαφορά λοιπόν εκτός από την ταχύτητα παραγωγής, βρίσκεται στα στάδια κλεισίματος, αφού οι δύο Ιταλικές μηχανές UNICA 2010 & GAEP V-S 1000 κλείνουν σε δύο στάδια [χάραξη-ρέλιασμα], ενώ ο συνδυασμός MEC 9000G & GAEP V-S 1000 δημιουργεί τέσσερα διαφορετικά στάδια [χάραξη-κατέβασμα-φινίρισμα-ρέλιασμα]!

Προσωπικά εκτιμώ ότι για τέτοιες ποσότητες, η πιο συμφέρουσα λύση είναι ο συνδυασμός των δύο μηχανών. Άλλωστε είχα εκφράσει την ίδια άποψη και παλαιοτέρα σε παρόμοιο θέμα, αφού μια καλορυθμισμένη MEC 9000G καταφέρνει να κάνει πάρα πολύ γρήγορα γεμίσματα και μια GAEP V-S 500 είναι ότι πρέπει για το ρέλιασμα! Επίσης με τον εν λόγο συνδυασμό, από την στιγμή που θα ρυθμιστούν οι μηχανές, θα υπάρχει η δυνατότητα να δουλέψουν ταυτόχρονα δύο διαφορετικοί χειριστές, ώστε ο πρώτος να κάνει κανονική παραγωγή στην MEC 9000G με δυνατότητα μέχρι και τα 500~700 ποιοτικά αλλά αρέλιαστα φυσίγγια την ώρα, που με την σειρά του ο δεύτερος θα τα ρελιάζει στην GAEP και θα καθορίζει την ταχύτητα παραγωγής!

Ένα άλλο θέμα, έχει να κάνει με το κατά πόσο θα έχετε όρεξη να δουλέψετε ώστε να βγάλετε την καλύτερη δυνατή ποιότητα, με την ανάλογη κούραση από των συνδιασμό των δύο μηχανών ή αν σας ενδιαφέρει μόνο η σχετικά μεγάλη ταχύτητα παραγωγής χωρίς ιδιαίτερη κούραση, όπου εκεί πέρα υπερτερεί σαφέστατα η UNICA 2010.

Τέλος αν και εφόσον επιλέξεις τον συνδυασμό MEC/GAEP, θα σου πρότεινα να χρησιμοποιήσεις το σύστημα με τα bushing της MEC και να ζητήσεις την μηχανή GAEP με το στροφείο Gaep BN2 Special, να βγάλεις το ατσάλινο μαχαιράκι χάραξης από την GAEP και να το τοποθετήσεις στην MEC, ακριβώς όπως έκανα εγώ, ώστε να έχεις το μέγιστο δυνατό της ταχύτητας και της ποιότητα με το ελάχιστο δυνατό κόστος.

 

Ακολουθούν μερικές φώτο από τον συνδιασμό MEC 9000G Modded & GAEP V-S 500:

Εδώ βλέπουμε τα διάφορα στάδια [χάραξη-κατέβασμα-φινίρισμα-ρέλιασμα], κατά την διαδικασία αστεροειδούς κλεισίματος 6 πτυχών, από την τοποθέτηση της βυσμάτωσης στον κάλυκα, μέχρι το φινίρισμα και το τελικό ρέλιασμα [click για μεγέθυνση]

 

Τοποθέτηση υλικών - Χάραγμα - Κατέβασμα [click για μεγέθυνση]

 

Φινίρισμα - Λάδωμα - Ρέλιασμα [click για μεγέθυνση]

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ LINK

<--- Click για επιστροφή στην προηγούμενη σελίδα! <--- 

Σημαντική σημείωση και αποποίηση ευθύνης: Όλες οι αναγραφόμενες και όλες οι σχετικές πληροφορίες, σχετικά με τα άρθρα όπου σας παρουσιάζουμε εντός της παρούσης κατηγορίας ή μέσω του Web Site μας και μέσω του ιστοτόπου www.idiogomosi.com, αναφέρονται άκρως ενδεικτικά και μόνο για λόγους πληροφόρησης σε αυστηρά θεωρητικά πλαίσια! Σε καμία απολύτως περίπτωση δεν ενθαρρύνουμε την αναπαραγωγή τους ή την χρήση τους από τους αναγνώστες μας!

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΤΗΣ, ΑΠΟΔΕΧΕΣΤΕ ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ: TERMS & ©
Η ΙΔΙΟΓΟΜΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΗ ΚΑΙ Η ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗΣ ΠΥΡΙΤΙΔΑΣ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΧΕΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ - ΦΕΚ 147 Α - Ν. 2168/1993 & Ν. 3944/2011
ΤΟ ΠΑΡΟΝ WEB SITE ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΕ 100% ΝΟΜΙΜΟΥΣ ΚΑΙ ΕΥΣΥΝΕΙΔΗΤΟΥΣ ΚΥΝΗΓΟΥΣ! - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ - Copyright © 2011-2019 - All rights reserved